Fijn tekenmateriaal

“Heb je echt al die pennen nodig?”

Mijn vriend zucht als hij het deurtje van de kast in onze woonkamer open doet. Overvol. Ik beweer natuurlijk dat ik ze ECHT allemaal nodig heb. Maar stiekem heb ik een paar favoriete pennen en stiften die ik echt vaak gebruik. Hoewel het persoonlijk is wat je fijn vindt, deel ik mijn favoriete tekenmateriaal met je. Zo kun je een beetje je weg vinden tussen het enorme aanbod.

Voor in het notitieboek:

1.Outliner fine one van Neuland (permanent 010): een stift die watervast is

2. Tombow dual brush ABT: aan de ene kant heeft deze stift een brush pen, hiermee kun je goed “handletteren” en plaatjes snel inkleuren. De andere kant heeft een stift met een gewone punt, wat dunner dan de outliner fine one

3.Micron (0,4 mm line): een goede fineliner om mee te schrijven en tekenen, wel aan de prijs maar ik blijf dit de beste vinden. Een prima goedkoper alternatief vind ik fineliners van de Hema.

Zoals je ziet staan er geen potloden op de foto. Deze gebruik ik met opzet (bijna) niet. Omdat stiften/pennen mij dwingen om gewoon te doen. De tekening hoeft niet mooi te zijn. En het is ook simpelweg sneller. Wel zo handig als ik teken met of voor iemand.

Ik teken graag op papier met bolletjes oftwel dot grid. Die geven mij net de goede mix tussen een vrij gevoel om lekker te tekenen en houvast om netjes te schrijven of keurige rijtjes te maken.

De notitieboeken van moleskin en leuchtturm vind ik erg fijn. Het papier is een beetje glad en dat tekent zo lekker. Ze zijn wel wat aan de prijs. Soms hebben Hema en Flying Tiger ook goede betaalbare notitieboekjes. Het is wel altijd even speuren tussen het enorme aanbod. Veel boekjes hebben nl. lijntjes, zo 2016 zou ik denken maar ja blijkbaar is de vraag toch nog groot.

Voor op de flip-over of ander groot papier:

Hiervoor gebruik ik de stiften van Neuland. Deze zijn navulbaar, milieuvriendelijk dus. De zwarte stiften in het oranje (Outliners) zijn watervast. Dat is handig als je er met een andere kleur overheen gaat. Ze lopen niet uit. Let wel op met je kleren bij gebruik van de Outliner, de vlekken gaan er echt niet uit. Om kleuraccenten aan te brengen vind ik de stiften met een brush punt erg fijn (op de foto is dat de grijze stift).

Neuland verkoopt ook whiteboard stiften. Die staan nog op mijn wensenlijst. Het lijkt me nl. erg leuk om eens met andere kleuren te werken dan het standaard groen rood zwart en blauw.

Voor in de koffer:

Op vakantie neem ik altijd mee een minisetje aquarel verf (op de foto: “Koi Water colors, pocket field sketch box”). Ook een kwast met waterreservoir dan heb je geen glas water mee nodig. En een blokje aquarel papier. Hiermee ben je zo aan de slag met verfen vanuit je luie vakantiestoel. Het geeft mij meteen het “ontspannen ik-ben in-het-moment ” vakantiegevoel.

Update december 2018: Klik hier voor een overzicht van Boeken, Apps, Fijn tekenmateriaal en meer.