Hoe blijf ik tekenen?

Heb je tips voor mij om vanaf vandaag elke dag ten minste iets te tekenen?                       

Dit is de meest gestelde vraag tijdens de workshop zakelijk tekenen. Deelnemers lopen enthousiast de deur uit. Ook vragen ze zich af:  hoe houd ik dit vast?

Hm, ik vind deze vraag niet zo eenvoudig om te beantwoorden. Er is niet 1 gouden tip. Wel bracht het mij op een idee: dit is een leuk onderwerp om in mijn blogs over te schrijven.

We beginnen bij het begin. De ideale omstandigheden om te tekenen.

1. Creëer tijd voor jezelf

Zelf heb ik om te tekenen rust nodig. Geen telefoon, geen was die nog naar de droger moet verhuizen. Even niets – nada – noppes. De boel de boel laten. Maak dit vooral niet grootser dan het is. Je hoeft er geen speciale tekenavond voor in de te plannen. 10 minuten in de avond is voldoende.

Tijd maken om te tekenen is voor mij net zoals tijd maken om te gaan sporten. Vooraf even sputteren. Ik heb echt geen zin. Vandaag ben ik te moe hoor. En achteraf denk ik: deed ik daar zo moeilijk over? Dit was leuk. Ik voel me weer heerlijk. Er is zoveel meer ruimte in mijn hoofd.

2. Maak een tekenruimte

Dit blog schrijf ik vanaf mijn geïmproviseerde bureau in het tuinhuis. Mijn werkplek is work in progress. Tijdelijk schroefden we een plankje multiplex aan de wand. De gereedschapskist staat nog bij mijn linkervoet. In september wordt de boel echt verbouwd. Maar oh wat ben ik nu al blij met deze ruimte. Voor het eerst in jaren weer een plekje helemaal voor mezelf. Ik had me niet gerealiseerd dat dit zo belangrijk voor mij is en zoveel rust geeft.

Weinig vierkante meters? Creëer een plekje in de kast helemaal voor jou met al je tekenspulllen. Dat had ik hiervoor en voor mijn oudste dochter was het duidelijk een no go zone (uhm nou ja voor zover mogelijk bij een peuterpuber). Haar stiften liggen ergens anders.

3. Experimenteer met materiaal

Nieuw tekenmateriaal maakt voor mij dat ik zin heb om te beginnen én dat ik anders ga tekenen. Zo ging ik laatst naar Parijs en nam een nieuw schetsboek mee en alleen mijn Posca stiften. Deze stiften gebruik ik normaal gesproken heel weinig. Door te experimenteren met materiaal ging ik weer ander soort tekeningen maken. De dikke posca stiften maken dat dat ik minder gedetailleerd teken dan met de dunne fijnschrijver van Micron waar ik ook graag mee teken.

Je hoeft echt niet meteen naar de winkel voor de duurste stiften. Laatst ontdekte ik dat ik het heerlijk vind om te tekenen op muziek met de krijtjes van mijn dochter. Het krijtje dat over het papier gaat geeft weer een hele andere ervaring dan een stift.

Experimenteer en zie wat er op het blad ontstaat. Geniet van de ervaring, het maakproces en laat wat het moet worden lekker los.

In mijn volgende blog meer tips over wat je kunt doen als je wilt tekenen maar je weet niet wat.