Steeds hetzelfde ding tekenen, saai?

Afgelopen vakantie vertrok ik met een goed gevulde etui met tekenmateriaal. Nieuwe pennen, krijt, washi tape, mini verfdoos, penseel en 5 schetsboeken.

Alle condities waren aanwezig om de mooie en instagramwaardige plaatjes te maken. Op vakantie heb je daar tenminste alle tijd, rust en ruimte voor.

De werkelijkheid was anders.

De eerste locatie was iets minder rustgevend dan gepland. Sigarenrook van onze buren en geloei van een afzuiginstallatie. ’s Avonds na een dag op pad met 2 peuters nog even tekenen? Nee, dat werd op een strandbed in een tijdschrift bladeren. Met een kopje thee en wat chocolade. En maar heel hard proberen te doen of je niks hoort en ruikt.

Gelukkig konden we snel verkassen naar een appartement met uitzicht op een berg. Opnieuw pakte ik ’s avonds m’n tekenspullen erbij. Poging 2. Nu eindelijk echt even lekker tekenen. Uh maar wat dan? Ik had geen plan, geen idee, geen inspiratie. Ik werd bijna een beetje boos op mezelf dat ik hier van tevoren niet beter over had nagedacht.

Weet je wat, dacht ik, ik teken gewoon ijsjes. Origineel? Nee, niet echt. Nuttig? Ook niet, maar moet dat? Een eenvoudig onderwerp passend bij de vakantie. Ik kreeg er helemaal zin in.

Ik tekende steeds 8 ijsjes in mijn mini schetsboek. Op de ene pagina de Italiaanse schepijsvariant en op de andere pagina de waterijsjes variant. Niet nadenken en gewoon doen.

Wat bleek: dit werkte perfect voor mij. Ik kon weer genieten van het maakproces. Ondertussen experimenteerde ik met materialen. Genoot van mijn nieuwe Garan D’ache krijtjes waarmee je ook kunt schilderen en knutselde ijsjes met papiertjes van de waterfles, chocolade etc.

Door steeds hetzelfde onderwerp te tekenen legde ik de lat voor mezelf laag. En ik merk dat dat voor mij goed werkt om een begin te maken met tekenen. Vanuit daar ontstaat vanzelf weer iets nieuws.

Op de andere pagina van mijn schetsboek een soort van verslag van de vakantie. Niet dag per dag maar gewoon dingen die ik op dat moment kwijt wilde. Zoals mijn favoriete stranden, de berg die we beklommen en het vieren van mijn verjaardag.

We zijn nu meer dan een maand terug. Het leven speelt zich toch wat meer binnen dan buiten af. Wat is het dan lekker om terug te bladeren in mijn notitieboek. Waar ik zat toen ik het tekende, wat we die dag deden, het komt allemaal weer terug. Ik heb mooie momenten gevangen!

Wil je tekenen inzetten om weer rust ruimte en overzicht te krijgen? Bekijk hier alle workshops die Studio Pen aanbiedt.