Waarom ik fan ben van een bullet journal

Nieuw jaar, nieuwe agenda. Een beetje laat maar begin januari ging ik op zoek naar een nieuw exemplaar. In 2018 had ik een aparte agenda die ik alleen gebruikte om tekeningen in te maken. Een soort getekend dagboek. Deze verdeelde de week over 2 bladzijden. Per dag was er dus maar een klein stukje papier om op te tekenen.

Mijn getekende dagboek 2018

Ik miste een plek om te reflecteren. In 2019 wilde ik meer papier per dag en ging op zoek. Dat werd een zoektocht in de categorie: Opeens is het anderhalf uur later en ik heb nog steeds geen agenda. Ik had eigenlijk 3 andere dingen moeten doen.

Waar ik achter kwam was dat bijna alle agenda’s gelinieerd papier hebben. Ik teken alleen niet zo graag op lijntjes.

Mijn vriend vertelde enthousiast over een podcast van de bedenker van een Bullet Journal: Ryder Caroll.

Wat is dat nu zo’n bullet journal? Een boekje – meestal met gestippelde pagina’s – dat je inricht zoals je zelf wilt. Bijvoorbeeld als dagboek, agenda en to do list.  Hier vind je een filmpje waarin Ryder meer vertelt over bullet journaling.

Zelf werd ik nooit zo heel erg aangetrokken door Bullet Journals. Op Instagram zie ik ze wel eens voorbijkomen. Pagina’s die echt kleine kunstwerken zijn. Maar zoveel kleurtjes, lijntjes, prachtige letters en dingen om bij te houden, dat ik dacht: Wie heeft daar tijd voor?

Maar die agenda zoektocht was inmiddels echt frustrerend geworden. Ook in de winkels kon ik niets vinden. Misschien dan toch maar aan de bullet journal? Maar wel een hele simpele variant. Dat is namelijk ook de boodschap van Ryder in zijn podcast. Richt je bullet journal in zoals jij wilt en houd het eenvoudig.

Ik kocht een Leuchtturm 2017 notitieboek A5 met gestippelde pagina’s in de kleur geel.

De lay-out van mijn bullet journal:

Ik wilde plek hebben om te reflecteren én ruimte om vrij te tekenen. Zonder to do lijstjes. Na best wel even puzzelen kwam ik tot deze layout:

template bullet journa

Een voorbeeld van een ingevulde pagina:  

Mijn ervaringen met mijn bullet journal:

Ik word erg blij van het invullen en het geeft me zoveel rust. Volgens mij werkt het voor mij goed omdat ik steeds start met een invuloefening: Eerst schrijf ik op  wat me energie gaf en wat me energie kostte. Meestal heb ik daarna voldoende inspiratie om een tekening van de dag te maken. Die maak ik in het veld daaronder. Geen volledig verslag maar 1 of 2 gebeurtenissen die me als eerste te binnen schieten. Of een leuke quote.

Onderaan de pagina geef ik aan wat mijn stemming is aan het einde van de dag. Alles bij elkaar kost me dit maximaal 10 minuten per dag.

Iedere dag even stilstaan en kijken hoe het met me is. Wat fröbelen en tekenen. Ik heb daardoor minder het idee dat de dagen voorbijvliegen.

Denk je: Ik wil ook wel wat meer ruimte maken om te reflecteren? Doe mee aan de Training Teken je Zen: Rust, ruimte en reflectie door te tekenen. Bonus: Je krijgt een dagboek met de layout van mijn bullet journal. Hoef je zelf niet aan de slag met een liniaal.

Nieuwsgierig? Hier vind je meer informatie. Als je vragen hebt over het programma stuur me gerust een e-mail aafke@studio-pen.nl