Hoe krijg ik mijn tekening in een Powerpoint?

Help! Ik moet morgen een presentatie geven. Ik heb de opzet al een beetje uitgetekend op papier. Maar hoe krijg ik deze tekeningen nu netjes in een Powerpoint?

Deze vraag kreeg ik pas geleden in een appje. En ook tijdens de workshops zakelijk tekenen zijn deelnemers meestal benieuwd hoe je je tekening kunt digitaliseren.

Tekenen in powerpoint

Je kunt in het programma zelf gaan tekenen. Dit doe je door vormen in te voegen.

In het menu ga je naar Insert >> Shapes >> Scribble

Je bent dan niet echt aan het tekenen maar aan het stoeien met je muis/touchscreen en de shapes in powerpoint

Ik probeerde het, met veel klikken lukte het mij om deze tekening te maken:

Een tekening die ik maakte in Powerpoint

Kan dit eenvoudiger?

Ja. Maak je tekening “ouderwets” met een stift op papier. Teken heldere lijnen, gebruik  vooral zwart en een beetje kleur. Maak een scan van je foto. Als je op een kantoor zit dan heeft het kopieerapparaat vaak ook een scanfunctie. Wat ik zo om me heen hoor is dat de kwaliteit wisselt van “best wel scherp” tot “lijkt nergens op”.

Gelukkig kun je ook een scan maken met je mobiele telefoon. Je maakt daarmee je tekening digitaal.

Apps die je hiervoor kunt gebruiken:

  • Camscanner : update maart 2020: Camscanner plaatst nu automatisch een watermerk op de documenten als je ze gaat delen. Alleen in de betaalde versie kun je scans delen zonder watermerk.
  • Genius scan: een fijne gratis app (althans op dit moment: september 2023)
  • Microsoft Office Lens
  • Scanner Pro: alleen voor Ios/Iphone: ik ken de app zelf niet maar heb er wel goede verhalen over gehoord

Sla de scan in de app op als JPEG. Importeer de foto als afbeelding in je powerpoint. En klaar!

Wil je een deel van je tekening uitknippen?

Je kunt de afbeelding bijsnijden in powerpoint. Dat vind ik zelf altijd nogal een gedoe.

Eenvoudiger werkt het om via een andere weg een deel uit te knippen.

Windows: Je kunt het knipprogramma of de “snipping tool” gebruiken. Hiermee kun je een deel van de afbeelding uitknippen en daarna opslaan. Deze opgeslagen afbeelding kun je importeren in powerpoint.  Hier vind je de uitleg van Microsoft hoe je dit precies doet.

Mac: CMD+SHIFT+4 tegelijkertijd indrukken en daarna kun je een deel van de afbeelding selecteren. Het deel dat je geselecteerd hebt slaat je computer automatisch op. Bij mij komt deze afbeelding op mijn bureaublad terecht. Deze afbeelding kun je daarna weer importeren in je powerpoint presentatie.

Tekenen op een tablet

Een andere optie is om je tekeningen meteen digitaal op een tablet te tekenen. Bijvoorbeeld op de Ipad Pro. Ook deze tekeningen kun je opslaan als jpeg en importeren in powerpoint.  Handige apps om mee te tekenen vind je hier (onderaan de pagina) Mijn favoriete app is Procreate.

Heb je zelf nog handige tips en tricks om je tekeningen eenvoudig in een Powerpoint te zetten? Ik vind het leuk om van je te horen! Stuur me een bericht: aafke@studio-pen.nl