Er is niks mis met mijn gepieker

Maandagavond 20 uur. Ik ga iets nieuws proberen: een meditation pop up class in het Generator Hostel in het Oosterpark.

Later en gehaaster dan ik zou willen kom ik aan in de mooie meditatieruimte. Het is een kamer die ooit dienst deed als bibliotheek met uitzicht op de bomen van het park. Ik probeer zo comfortabel mogelijk te gaan zitten in de lotushouding. Dat gaat niet zomaar: ik heb heel wat kussens en dekens nodig.

De docente vraagt of je iets wilt delen of ergens tegenaan loopt. De vrouw naast mij begint meteen te vertellen. Ze heeft wel eens van die gedachtes die maar niet weggaan. Gedachtes die de hele dag in haar hoofd blijven malen. Ze wil dat ze weggaan. Die gedachtes zouden haar niet zo van de kaart moeten brengen. Waarom kan ze die gedachtes niet gewoon loslaten? Ik dank deze vrouw voor deze vraag want het is precies waar ik bijna dagelijks tegenaan loop.

Mijn piekergedachtes lijken soms wel een marathon zonder finish te lopen in mijn hoofd. Bah. Het malen gaat de hele dag door en stopt niet. Ik zeg boos tegen mezelf: ‘Leer je dat nu nooit af. Dit heeft geen zin. Je wordt er alleen maar moe van.’

De meditatiedocente vertelt dat het onze natuurlijke neiging is om vervelende, ongewenste gedachtes weg te duwen. Alleen dat helpt niet. Die gedachtes blijven terugkomen. Je kunt ook kijken of je de gedachtes kunt opmerken. Zonder te denken dat je er iets mee moet. Ze zijn er. En jij bent niet je gedachtes.

In mijn hoofd ontstaat al snel twee tekeningen. En later maak ik ze echt.

Het tekenen brengt lucht en ook wat licht in het gepieker. De gedachte mag er zijn, krijgt letterlijk een plek en er ontstaat weer ruimte in mijn hoofd. En last but not least, ik werd vrolijk van mijn tekening.

Er is niks mis met mijn gepieker.

In mijn hoofd ontstaan al snel 2 tekeningen. En later maak ik ze echt.

Het tekenen brengt lucht en ook wat licht in het gepieker. De gedachte mag er zijn, krijgt letterlijk een plek en er ontstaat weer ruimte in mijn hoofd. En last but not least, ik werd vrolijk van mijn tekening.

Er is niks mis met mijn gepieker.

Om meer rust te krijgen in je hoofd ontwikkelde ik het 60 dagen programma Teken je Zen. Wil je meer weten over het programma? Stuur me een e-mail : aafke@studio-pen.nl 

Wil je leuke mails krijgen van Studio Pen met blogs, tips en informatie over workshops? Je kunt je hier inschrijven voor de nieuwsbrief.