Wat is groei?

Tijdens mijn trainingen Zakelijk Tekenen vraag ik wel eens aan deelnemers: Hoe zou jij groei tekenen? De deelnemers (en ik trouwens ook) tekenen dan vaak:

  • een pijl die schuin omhoog gaat
  • een zaadje onder de grond en een plantje

Beelden die bij mij oproepen: je bent nu ergens en je gaat vooruit.

Deze week luisterde ik naar de Podcast van Bijzonder Eigen – Loslaten van illusies. Nathalie Bougie vertelt over het seizoen waarin we nu leven. De natuur oogt kaal. De blaadjes vallen van de bomen. Dit is het onontkoombare verval.  Die blaadjes vormen straks weer de humus die helpt bij de kieming van zaden. Het hoort bij het cyclische proces van groei. Groei in de natuur is dus geen lineair proces. En aangezien ik onderdeel ben van die natuur, geldt dat voor mij dan niet ook?

Als ik naar mezelf kijk ben ik vaak bezig met vooruitkomen, plannen maken stappen zetten. Terwijl ik ook floreer bij rust, even niks, reflectie, kijken wat er nu is en onderzoeken wat ik niet meer nodig heb. En dat is ook groei.

Wil je zelf tijd nemen om stil te staan en te reflecteren? Doe dan mee met de Rust en Reflectie workshops