Februari: organische groei van binnen

Vorig jaar volgde ik een online bijeenkomst waarin het boek Leven en werken in het ritme van de seizoenen werd genoemd. De titel sprak me zo aan dat ik dit boek van Jaap Voigt meteen heb besteld. Het is een prachtig boek met mooie foto’s.  Het boek is gebaseerd op de I Tjing: het boek der veranderingen, een klassieke tekst uit het oude China. De teksten van het seizoenenboek zijn niet altijd even toegankelijk. Toch heeft het me gegrepen. Ik werk er nu een jaar mee. Het is erg fijn om me te realiseren dat wat ik buiten zie in de natuur, ik zelf ook ervaar in mijn eigen energie.

Zo merkte ik begin deze maand frustratie bij mezelf.  Ik wilde dingen uitwerken en maken maar wist niet wat. In het boek las ik:

Let erop dat je de kiem niet uittrekt. Je hoeft feitelijk niets anders te doen dan ruimte te geven aan dit autonome proces. Gras groeit niet harder door eraan te trekken.

En toen dacht ik o ja, ik ben wel aan het groeien maar op een ander, niet zichtbaar niveau. Duwen, trekken en sjorren is niet wat ik nu nodig heb.

Op basis van het boek en de podcast van Jaap Voigt maakte ik deze visuele samenvatting van de maand februari. Met daarbij wel de kanttekening dat in het boek nog veel meer te lezen en ontdekken valt over de maand februari. Mijn tekening bevat een aantal visuele reminders om deze maand mee te nemen.

Download als PDF

Wil je meer weten over het ritme van de seizoenen? Vind je het fijn om maandelijks even stil te staan en te reflecteren? Doe dan mee met het Reflectieuurtje Seizoenen.