Oktober: Balans opmaken, beschouwen en beoordelen; ordening

Oktober is de maand waarin je voor je gevoel overspoeld kan worden door lijstjes. Bij mij is dat in ieder geval wel het geval. Werk, verbouwing, verhuizen naar een tijdelijk huis: aan to do lijstjes geen gebrek. Het is belangrijk om de verbinding te blijven voelen tussen die lijstjes en je bezieling (je waarom). Die lijstjes dragen bij aan de vormgeving nu of aan de zaden voor het nieuwe jaar. Raak je gefrustreerd? Dan is het belangrijk om stil te worden. 

In oktober is het ook de tijd om te beschouwen. Te kijken wat het jaar je allemaal heeft gebracht. De oogst binnenhalen. En ook te kijken wat niet meer past.

Voor de deelnemers van het Reflectieuurtje Seizoenen maakte ik een samenvatting van de maand oktober (om precies te zijn de periode van 6 oktober – 6 november) aan de hand van het boek van Jaap Voigt | Leven en werken in het ritme van de seizoenen. Ik weet dat er in mijn netwerk meer mensen zijn die het boek met plezier lezen. Sommige noemen het zelfs ‘hun bijbel’. Daarom deel ik mijn samenvatting ook hier.