December: Afscheid nemen en afronden, rusten en meegaan

Begin december is het een goede tijd om op te ruimen. Kritisch te kijken wat je niet meer nodig hebt. Dat kan gaan om spullen maar ook digitaal mag de bezem er door. En in relaties kun je kijken wat er nog opgeruimd mag worden. Heb je nog iets uit te spreken? Het opruimproces maakt dat je het nieuwe jaar schoon en open in kunt gaan. Ontvankelijk kunt zijn voor het nieuwe.

Na het opruimen kun je de rust en daarna de stilte ingaan. Langzaamaan bewegen naar de meeste statische fase van het jaar. Voor (natuurlijke) groei is het nodig om ook deze fase te doorlopen. Lastig voor de persoonlijkheid want die snakt naar lente en zomer.

Ik ons (tijdelijke) huis hangt een behang met luchtballonnen en dat vond ik wel een mooi passend beeld bij de komende tijd: Meebewegen met de wind, volgen wat er is. Vanaf morgen ga ik in ieder geval genieten van mijn winter cocoon en klap ik mijn laptop dicht.

Ik maakte een samenvatting van de maand december op basis van het boek van Jaap Voigt: Leven en werken in het ritme van de seizoenen. Je vindt ‘m hieronder.

Heb je elke maand even tijd nodig voor jezelf? Wil je nadenken over hoe het echt met je gaat op een leuke, makkelijke en creatieve manier? Doe dan mee met de Workshopreeks Maandelijks Visueel Reflecteren. Een nieuwe reeks start op 7 februari 2024.