Verwonderen

Verwonderen – juist nu zo belangrijk.

Je verwonderen. Het is het nieuwe thema van dit seizoen in de Vlaamse podcast: Bruto Nationaal Geluk. Je kent vast wel dat gevoel van verwondering, alsof je de wereld op een nieuwe manier ontdekt. Ruimtevaarders ervaren dit wanneer ze in de ruimte zijn en de aarde als een blauw bolletje zien. Ze voelen zich klein en tegelijkertijd deel van iets groots.

De voordelen van verwondering

Het ervaren van dit gevoel van verwondering brengt diverse voordelen met zich mee:

  • Het maakt je socialer (veel ruimtevaarders zetten zich in voor de aarde na hun missie).
  • Het helpt je beter om te gaan met onzekerheid.
  • Het geeft je de moed om niet te weten / om toe te geven dat je niet altijd alle antwoorden hebt

In november maakte ik tekeningen van mijn verwonderingen. Een dubbele regenboog. Samen met de vriendinnen van onze dochter kijken naar de grote beer. Een bonte specht in een boom. Een mooi gesprek met onze dochter over groepsdruk. In december ga ik er mee door. Want wat er ook gebeurt, er is iedere dag iets om me over te verwonderen.

Maak een zine van jouw verwonderingen

Het leek mij leuk om in december weer bewust ruimte te maken voor verwondering. Doe je mee? Je hebt nodig 1A4 en een stift. Het A4tje ga je eerst vouwen tot een boekje ofwel ‘zine’. Het boekje geef je een titel. Bijvoorbeeld verwonderen december 2023. Dan kun je in het boekje (7 pagina’s) momenten van verwondering tekenen. 

-> Wil je weten hoe je een zine vouwt: Bekijk deze handige video 

Als je tekeningen deelt op social media gebruik dan de hashtag #visueelverwonderen